Contact for Patients

BIOTRONIK SE & Co.KG
Woermannkehre 1
12359 Berlin
Deutschland
Tel. +49 (0) 30 68905 0
patients@biotronik.com

Katetriablaatio


Katetriablaatiohoito on nopea ja hyvin tehokas menetelmä hoidettaessa erilaisia sydämen rytmihäiriöitä. Komplikaatioiden vaara on hyvin pieni. Toimenpiteessä tuhotaan sydämessä sähköä johtavaa kudosta useimmiten radioaaltojen avulla.
 

Katetriablaatiotoimenpide

Toimenpide suoritetaan sydänkatetrisaatiolaboratoriossa elektrofysiologisen testin tavoin. Lääkäri seuraa katetrin sijaintia röntgenkuvauksella koko toimenpiteen ajan.

Lääkäri asettaa katetrin laskimoon kyynärpäästä tai nivustaipeesta paikallispuudutuksessa ja ohjaa sen toimenpidekohtaan sydämessä. Radiotaajuista vaihtovirtaa johdetaan ablaatiokatetrin läpi katetrin kärjen ja potilaan lapaluun alapuolelle asetetun elektrodin välillä. Näin katetrin kärjessä on suuri virrantiheys. Alueen voimakas kuumentaminen tuhoaa tai arpeuttaa kudoksen niin, ettei se enää johdata rytmihäiriöitä aiheuttavia sähköimpulsseja.

Kudoksen arpeutuminen alkaa noin 50 °C:n (122 °F) lämpötilassa. Toimenpiteessä käytetään lämpötilaohjattua ablaatiogeneraattoria, joka tuottaa tarvittavan energian ja valvoo energian välitystä katetrin kärjen lämpötilasta riippuen. Näin kudos arpeutetaan hellävaraisesti.  
 

Käyttöaiheet

Seuraavat oireet ovat erityisen yleisiä elektrofysiologisessa diagnostiikassa ja hoidossa:

  • kiertoaktivaatiot
  • Wolff-Parkinson-White (WPW) -oireyhtymä
  • supraventrikulaarinen takykardia (eteistakykardia)
  • eteiskammiosolmukkeen kiertoaktivaatiotakykardia (AVNRT)
  • ylimääräiset johtoradat  
  • eteislepatus
  • eteisvärinä
  • kammiovärinä.


Eteiskammiosolmukkeen modulaatio

Ablaation ansiosta voidaan sydämensykettä ohjata moduloimalla eteiskammiosolmuketta. Toimenpide lisää potilaan elämänlaatua, vaikkei parannakaan itse sairautta. Modulaatiossa eteiskammiosolmuketta käsitellään niin, että se pystyy johtamaan sähköisiä impulsseja ainoastaan tietyllä nopeudella. Tämä ehkäisee takyarytmian tai ainakin vähentää sen ilmaantuvuustiheyttä.  Eteiskammiosolmukkeen ablaatio voi kuitenkin johtaa laajaan kudostuhoon, jonka seurauksena sähköiset impulssit eivät enää johdu eteisen ja kammion välillä. Tässä tapauksessa vaaditaan lisätahdistin, jotta kammioita voidaan tahdistaa tarvittaessa.

Potilaalle asennetaan silloin tahdistin, joka lukuisten tutkimusten mukaan parantaa huomattavasti vasemman kammion pumppaustehoa ja siten potilaan elämänlaatua. Lääkäri kertoo potilaalle tahdistimen asennusleikkauksen riskeistä ennen toimenpidettä.

 

PrintTulosta sivu MailLähetä sivu Tekstin koko