Contact for Patients

BIOTRONIK SE & Co.KG
Woermannkehre 1
12359 Berlin
Deutschland
Tel. +49 (0) 30 68905 0
patients@biotronik.com

Verisuonen pallolaajennus

Verisuonen pallolaajennusta varten sinun on yleensä jäätävä sairaalahoitoon. Verisuonten ahtaumat avataan pallokatetrin avulla paikallispuudutuksessa suoritettavassa toimenpiteessä. Katetri on valmistettu ohuesta muoviputkesta, jonka kärjessä on pallo. Kun pallo laajenee, ahtautunut verisuoni (stenoosi) levenee.

Sepelvaltimon laajennukseen tarvitaan katetreja, joiden pallon halkaisija on 2,0–4,5 mm. Jalkojen tai lantion valtimoissa käytettyjen katetrien pallon halkaisijan on oltava 2–12 mm.

Lääkäri seuraa toimenpidettä röntgenkuvauksessa ruiskuttamalla suoneen varjoainetta verisuonen ja ahtauman näkyvyyden parantamiseksi.  Filmi: Ahtauman laajentaminen
 

Sepelsuonet

Lääkäri puuduttaa ensin nivustaipeen, painaa tylpällä neulalla valtimoon pienen reiän ja vie valtimoon lyhyen muoviputken (sisäänvientitupen). Seuraavaksi hän työntää pitkän muoviputken (ohjainkatetrin) aorttaa pitkin ahtautuneen suonen aukkoon. Tämän jälkeen lääkäri työntää ohjattavan ohjainlangan ohjainkatetrin kautta ahtauman kohdalle. Pallokatetri viedään ahtaumaan ohjainlangan avulla ja asemoidaan sen keskelle.  Paineella ja nesteellä täytetty pallo laajenee ja avaa ahtautuneen verisuonen. Noin minuutin kuluttua paine poistetaan ja pallo tyhjenee.

 


Perifeerinen laajennus (jalat ja lantio)

Perifeeristä pallolaajennusta käytetään useissa eri verisuonissa, erityisesti jalkojen ja lantion valtimoissa. Lääkäri puuduttaa nivustaipeen, työntää ohjattavan ohjainlangan joko ylöspäin lantion valtimoihin tai alaspäin jalan valtimoihin, ja asemoi langan ahtaumaan (stenoosin). Pallokatetri viedään ahtaumaan ohjainlangan avulla ja asemoidaan sen keskelle.  Paineella ja nesteellä täytetty pallo laajenee ja avaa ahtauman. Pallo tyhjennetään noin minuutin kuluttua.
 

Toimenpiteen päättäminen

Laajennuksen tulos arvioidaan röntgenkuvauksessa. Tarvittaessa verisuonen laajennus voidaan tehdä toisen tai jopa kolmannen kerran. Katetrit ja ohjainlanka poistetaan röntgenkuvauksella tehdyn lopputarkastuksen jälkeen. Potilas viipyy sairaalassa yön yli.

 

PrintTulosta sivu MailLähetä sivu Tekstin koko