Contact for Patients

BIOTRONIK SE & Co.KG
Woermannkehre 1
12359 Berlin
Deutschland
Tel. +49 (0) 30 68905 0
patients@biotronik.com

Sydämen vajaatoiminta

Kun sydänlihas ei enää pysty pumppaamaan riittävästi verta elimistöön, potilaalle kehittyy kongestiivinen sydämen vajaatoiminta. Elimistö ei saa riittävästi happea ja ravintoaineita.

Vasen kuva: Terve sydän
Oikea kuva: Suurentunut ja vajaatoimintainen sydän

 

Tyypilliset oireet: Hengästyminen ja vähäinen rasituksen sietokyky

Potilas ei enää kestä rasitusta yhtä hyvin kuin ennen. Väsymys ja heikotus ovat yleisiä. Useissa tapauksissa potilaan kudoksiin (nilkkoihin) kerääntyy nestettä ja jaloissa on turvotusta. Keuhkoihin kertyvä neste aiheuttaa hengästymistä ja yskäkohtauksia, erityisesti potilaan ollessa makuulla. Joillakin potilailla on myös sydämen rytmihäiriöitä.
 

Kammion laajentuma

Usein vasemman kammion viivästynyt supistuminen heikentää sydämen toimintaa, sillä kammioon ei pumppaudu riittävästi verta. Kammiota laajentamalla elimistö yrittää parantaa pumppaustehoa. Seurauksena on vasemman kammion poikkeava laajentuma.
 

Syyt eivät aina ole selviä

Sydäninfarkti, pysyvä korkea verenpaine, läppäviat tai sydänlihassairaudet voivat aiheuttaa kongestiivisen sydämen vajaatoiminnan. Sydämen vajaatoiminnan syytä ei kuitenkaan aina pystytä täysin selvittämään. Lääkehoidon lisäksi lääkärit pyrkivät hoitamaan kongestiivista sydämen vajaatoimintaa tahdistimilla ja defibrillaattoreilla.

PrintTulosta sivu MailLähetä sivu Tekstin koko